Jag besökte nyligen SFMOMA, moderna museet här i San Francisco, och såg två utställningar. Min kunskap om modern konst är sorgligt begränsad och jag kände vare sig till Jasper Johns eller Jay DeFeo (något pinsamt när jag inser hur inflytelserika de båda har varit). Men vilka konstnärer!

Jag blev särskilt inspirerad av Johns serier med siffror, både Black Numeral och Color Numeral har blivit kvar på min näthinna långt efter jag lämnade utställningen. Jag fascineras av hans tanke att se och skapa vardagliga bilder i många olika varianter. Dessutom blir jag nyfiken på om han använt ett typsnitt som grund för siffrorna och hur man använt sig av tryckteknik för att skapa dessa färgstarka printar. Det slår väl helt enkelt an en sträng inom mig som grafisk formgivare.

DeFeos mest kända verk The Rose är på sitt sätt också väldigt grafiskt i sina skarpa linjer. Men här handlar det inte om tryckteknik utan något helt annat: olja i många, många lager. Verket väger drygt ett ton och tog DeFeo åtta år att slutföra. Historien om hur The Rose växte fram gjorde mig alldeles betagen, läs mer om det här.

Grunden till Numeral-serierna

jasper

Color numeral Läs mer om Jasper Johns Numeral-serier tex här och här.
Skärmavbild 2013-02-06 kl. 17.19.38

The Rose
defeo_the-rose_e1000_150_600

The Rose på SFMOMA, tillsammans med tre andra av DeFeos oljemålningar. Den längst till vänster, The Annunciation, tyckte jag också mycket om.
628x471

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.