DSCF0630
Jag märker att det nästan dagligen är någon som hittar in här på bloggen efter att ha sökt på ”hyra lägenhet i San Francisco”. Det inlägg jag skrivet om ämnet är tyvärr inte så himla informativt, utan handlar mest om att vi hade tur när vi hittade vår lägenhet. Och det hjälper ju antagligen inte dig som själv letar boende i SF.

Här kommer istället några tips som förhoppningsvis hjälper lite, eller åtminstone ger lite insikt i hyresmarknaden i San Francisco (jag förutsätter att du redan har koll på visumprocess och liknade och vet att du faktiskt har möjlighet att bo i landet).

Det första du bör veta är att det är stor konkurrens om boendet och det är DYRT att bo i SF(faktum är att staden seglat upp som dyrast i hela USA vilket till stor del förstås beror på alla it-företag och start-ups som har sin bas här). Att betala 2 500 dollar (dvs ca 16 000 kr) i månaden för en etta eller liten två är inte ovanligt.

Okej, du har kommit över hur dyrt det är. Hur gör du nu då för att ens hitta en lägenhet? Mitt förslag om du ska bo här längre än ett par månader är att först hyra en tillfällig lägenhet via airbnb.com, det kan du lätt göra från Sverige. Sedan när du är på plats börjar det riktiga letandet.

Det är på craigslist (motsvarigheten till Sveriges Blocket) de allra flesta lägenheter läggs ut, både de som hyrs ut av privatpersoner och mäklare. Även padmapper kan var värt att titta på, där samlas annonser från flera sajter och du kan du leta boende i olika stadsdelar med hjälpa av en karta.

Det kommer ta en massa tid men det du får göra är att ständigt hålla dig uppdaterad på annonserna på craigslist. Maila eller ännu hellre ring, så fort du ser en ny annons som verkar intressant. Oftast fungerar det så att det är en eller två visningar av den lediga lägenheten och det som gäller är i princip alltid först till kvarn. Så se helst till att vara där på den första visningen (eller ring ännu hellre och fråga om du kan få komma tidigare) och först i kön (ja, folk köar utanför innan visningen).

Men det räcker inte bara med att vara först på plats, du måste också se till att ha alla dina papper i ordning. Det fungerar nämligen så att den som först lämnar in en ansökan OCH blir godkänd får hyra lägenheten. För att bli godkänd gäller det att ha ett jobb och helst tjäna minst dubbelt så mycket som hyran och ha ett bra ”credit score”. Creditscore får du genom att ha en massa kreditkort och visa att du kan betala av sina skulder (USA är en märkligt land), men som nyinflyttad svensk har du ju inget sånt (här kan du läsa mer om det du behöver). Då gäller det att istället visa på sina lön och ha goda referenser, i ditt fall som nyinflyttad helst en chef som kan gå i godo för dig och garantera att du har den lönen du säger.

Det är lätt att bli desperat när du har tittat på mängder av lägenheter men ge inte upp. Ett tips kan vara att ringa upp mäklare som annonserar på craigslist, även de som annonserar nåt som inte stämmer för dig eller är för dyrt.  Fråga om de har några andra lägenheter som kanske kommer bli lediga. Likadant på visningar, även om du hamnar sist i kön eller inte tycker den aktuella lägenheten funkar så prata med mäklaren. Ibland har en tur och något annat är på väg att bli ledigt.

Ytterligare tips är att dela boende. På grund av de höga priserna är det många som har ”roomies” som de delar boende med, är du singel och under 30 är det nog det vanligast sättet att bo här i SF. Som par är det svårare att hitta delat boende, men flyttar du hit själv är det både ett sätt att bo billigare och hitta nya vänner. För ett rum kan du få betala från 400-500 dollar och uppåt. Annonserna på craigslist för lediga rum eller personer som vill dela är många. Här gäller såklart samma saker som när du letar egen lägenhet på craigslist, var nog med att titta ordentligt på lägenheten och ställ frågor. Särskilt viktigt är det givetvis att prata med de andra som bor i lägenheten så att du får ett hum om vilka de är. Ett hett tips är att satsa på dem som är rutinerade nog att beskriva sig själva och lägenheten utförligt i annonsen.

Sist men inte minst vill jag nämna att hyrorna naturligtvis varierar beroende på vilket område du letar i. SOMA och North Beach som är fina områden väldigt centralt är bland det dyraste. Soliga och varma the Mission har blivit väldigt populärt och hipsterdelarna kring Doleres park är väldigt dyrt men längre söderut i Mission kan du nog fortfarande hitta relativt bra hyror. Längre från de centrala delarna av stan ligger Sunset och Richmond, där är det betydligt billigare att bo. Jag bodde ett kort tag i Inner Sunset och älskade det. Det är nära den fina Golden gate-parken och det finns många billiga resturanger där, enda nackdelen är att här är det nästan alltid dimmigt på sommaren.
Här finns en bra guide över San Franciscos stadsdelar. Och snart lanserar jag och en vän guiden Hej San Francisco där du kommer hitta massor av spännande tips till staden där alla är välkomna!

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.